Thursday, 27 February 2014

Untold History : Tun Sri Lanang and Black Gate of Mordor in Gelanggi

Dalam "Untold History : Origin of "Middle Earth" Mythodology".. aku ade bagitau that Tolkien's masterpiece work was based on our local folklore.. comparatively similar dengan kita punya budaya dan dongeng. Every each of them.



These doomed "Black Gate of Mordor" juga pernah diceritakan dalam Salalatus Salatin :

DAN...... Rajanya bernama Souron... So.. ape kate Salalatus Salatin??? :



Yes.. Raja yang menyerang itu bernama Suran.. Sauron = Suran, Sauron = Suran

Now.. asal usul "Mordor" kota berbatu hitam dalam Dongeng Tolkien adalah : Sauron deceived Noldor and taken over his posession and remains at Mordor.

While in Salalatus Salatin pulak cakap = Suran defeated Chulan in total wipe out, then moved to conquer China.  

 Then Kota Gelanggi left to ruin for most than 1,200 years.


GELANGGI IDENTIFIED

Dalam "Salalatus Salatin" cakap.. Kota ni located di Hulu Sungai Johore:

ayatnya ialah : "...... di hulu Sungai Johore"

So.. kita beramai-ramai lah assumed kota itu di Sungai Johore, along with other ancient city mcm Sayong Pinang, Batu Sawar,  etc.

But, people tend to forgot.. penulisnya.. yang menulis Salalatus Salatin.. dalam keadaan distressful order.. dalam tawanan musuh..


AUTHOR

Tun Sri Lanang dititahkan menulis "Sejarah Melayu" yang original pada :

13 May, 1612... 

Tun Sri Lanang ditawan semasa Perang Batu Sawar pada :



Give or take, 8 months selepas dia di comissioned to rewrite "Sejarah Melayu" yang asalnye di karang pada 1312 AD or earlier.


Dia sambung cerita Sejarah Melayu Era Sri Tri Buana + Era Melaka .. and compiled into 1 naskah.. disalin dan DISAMBUNG ceritanya pada zaman dia di tawan oleh Acheh dan dimasukkan bahagian "Sejarah Johor".. while 400 years later.. aku sambung pulak era modern. Hehehee


SEMBUNYIKAN PERBENDAHARAAN PERMATA

Katekan lah "Tun Sri Lanang" tu korang.. ko penulis perbendaharaan ilmu raja-raja.. ko ditawan oleh raja asing.. ; semua rahsia pada ko.. ko nak tulis rahsia raja ko?? ofkosss tidaaak. 

Yes.. Sultan Iskandar Syah amat baik dan peramah.. tapi ko kene ingat.. that was after almost 10 years baru dia percaya kerabat kesultanan Johor.

This version di siapkan pada 1613.. dalam mase setahun SELEPAS Tun Sri Lanang ditawan... belum cukup mase untuk beramah tamah. 

So.. what ingenious way Tun Sri Lanang buat?? 

Rahsianya cuma ditulis di 3 ayat ni :

"...... di hulu Sungai Johor"

Macam biase lah.. we go back to map:


Maka.. berbodong-bondong lah manusia menjelajah "hulu Sungai Johor".. tapi tak jumpe ape-ape walaupun selepas 1,300 tahun.. 

Maka berjaya lah penipuan Tun Sri Lanang.. yang pada asalnye ingin menipu penakluk Acheh tentang kedudukan sebenar Perbendaharaan Permata itu bagi mengelakkan dicuri.. dengan korang-korang sekali kene tipu. Hahahaa

Sebenarnye.. Tun Sri Lanang tak tipu.. dia berpencak melalui kata-kata.. 

Ko bace balik ayat ni sekali lagi :

".... di Hulu Sungai Johor"

Now.. ko decipher it into :

1. Hulu ; arah ke daratan yang paling dalam.. farthest inland
2. Sungai ; Sungai lah
3. Johor ; Negeri

FINDING : Di bahagian paling hujung / hulu (1) + Sungai (2) + di Negeri Johor (3)

Now.. go back to Map.. :



Upper Sedeli merupakan Territory of Pahang until 1861 sebelum Tun Mutahir meng'hadiah'kan daerah Sedeli + Mersing + Endau kepada Sultan Abu Bakar

While, lower sedeli merupakan Tanah asal Negeri Johor.

SUNGAI SEDELI pulak.. merupakan Sungai paling "Hulu" dalam negeri Johor.. and Gunung Panti merupakan the farthest inland yang Sg. Sedeli dapat mengalir.. 

FURTHERMORE.. 

Dikawasan INI JUGAK LAH ADE SUNGAI YANG BERNAMA 'SELANGGI' = "GELANGGI"??


This is the ONLY place yang banyak namanya berkait dengan "Gelanggi". .semua yang ada dalam hutani macam Giant lizards,.. giant bigfoot.. giant sume giant2 belake.

Now.. you got what I means????  


KOTA BATU HITAM

Ada 2 maksud..

Literally.. or, kiasan orang zaman dulu-dulu.

Literally Context:

Now.. katakanlah kita buat literature review.. :  Kota ni surely dibuat dari BATU BERWARNA HITAM

Dihulu Sg. Sedeli.. ada kawasan yang memang batu dia berwarna hitam :


Even.. for north.. 500 meter sebelum Air Terjun Kota Tinggi.. ko nampak Jalan Lombong.. and see.. batu-batu bijih berwarna hitam on your right.




It's 90 Degree stiff, macam panjat tembok kota.  And this area memang top kawasan pendakian without they know something hidden inside.





Now.. kita consider "Kota Batu Hitam" dalam bahasa kiasan :


Ni.. "Kota Batu Hitam" dalam fiksyen.. the black gate.

While.. ni pulak :





A loooonnnngg straight line of Banjaran Panti.



Considering if korang macam orang zaman dulu-dulu, macam orang yang invented nama "Pulau Dayang Bunting", "Batu Layar" etc., the simplest mind Malay can think of this giant monument is.. "Tembok Kota berwarna hitam"

Dalam gambar nampak macam ni.. BUT, kalau ko biase drive from Kota Tinggi to Mersing.. you'll be amazed.. lebih-lebih lagi time bile mendung.. it's like.. huge wall blocking you way.

Now.. either 2 is connected.. suprisingly enough.. Sungai-Sungai di sekeliling Banjaran Panti ni pulak... :

Siutt... hilangg pulaaaak reference aku.

Nanti lah aku sambung.. and how this Kota Gelanggi dah di korek, di kaut lalu ditimbus balik.  Buku hilang. Nak pegi beli lain.  Ptuiii!!!! 

78 comments:

  1. hurmmmm...pening gak memikio nyerr..history is a mystery..hahaha

    ReplyDelete
  2. Dah agak dah lokasi dia kat sungai sedeli. Tengok map sungai purba sedeli memang besar lebar dia....

    ReplyDelete
  3. terbaik... dan semua tu bukan "conincidence"... so aku still thinking

    ReplyDelete
  4. kalau betul lah tekaan ini, patut lah tanahnya sedikit kehitaman di kawasan situ,
    dan, batu2 pun hitam..3 cabang permulaan air atau kepala(hulu) sungai..
    patutlah mimpi2 di tunjukkan dikawasan seperti itu...
    dannnnnn patutlah di antara gua kecil dikawasan situ ada orang pernah mengambil gambar sosok tubuh seseorang sedang bertapa dan dah berlumut,seperti seorang hulubalang..kalau dilihat pada mata kasar kita melihat batu berbentuk manusia..tapi sayang,gambarnya sudah tiada lagi didalam simpanan...

    ReplyDelete
  5. hehehe ingat ustaz kita ckp dulu..masa sama2 menyelidik kesan sejarah di Kota Tinggi..
    "cuba tgk banjaran panti tu...nampak straight line kan? sama rata aje atas banjaran panti tu...mcm tembok "...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teringat gua akan kisah 'puncak mahligai'..-barangnya ada didalam tiada-((tempat tu compem ada beb..tapi tak nampak))
      Bagak punyer -flat top-....sapa boley kasi angkat itu 'tabir'..guam kompem mesti ramai terkejut kokang punyer bila boley nampak apa barang atas itu tempat.

      Delete
  6. Salam Bro...

    Dan dan tu pulak hilang reference.. kucing bawak lari ke?.. hahaha...

    Kat area Kg Lukut tu ade satu kawasan kampung yg suasananye macam kat tepi laut... Kawan rase macam area tu satu ketika dulu memang kawasan sungai besar.. (agaknye kot) .. kalau la banjaran Panti tu memang tembok besar seperti dalam Sulalatus salatin tu.... Maknenye... kota purba tu memang pernah wujud kat situ ler kan... Penah sekali kawan panjat puncak Gunung Belumut... kawan nampak ade satu area sungai besar... antara sempadan Kota Tinggi dgn Kluang.. ntah betul ntah tak taktau ler.. sebab Gunung Belumut tu pon dah dekat sempadan Kota Tinggi n Kluang.. No wonder la mcm yang Bro cerita dlm posting lepas tu ade orang yg bleh sesat (atau kene bawa) sampai G. Belumut

    ReplyDelete
  7. ...ahhh... hilang pulak.. baru nk teruja....!

    p/s : harap ada kaitan puak Elves dengan lagenda bunian Melayu...yang tipikal bunian ni semua mesti lawa-lawa... hihihi!

    ReplyDelete
  8. mmg gempak!...kwn suke baca stail bro analyse and interprete so called sejarah..by the way, as most of people even know..manuscript sejarah melayu bukanlah a direct language and the content ada kalanya a bid exaggerated and seems against the normal today's human mind...penuh dgn trick and secret between the line I guess sbnarnye...

    Sometime, pendekatan mcm bro bwk ni lg make sense as compared approach yg konon2 taraf "sarjana"....now I wonder kenapa teks mcm sejarah melayu ni takd org kaji details berdasarkan ruang lingkup masa, latar belakang zaman tu, identity penulis and dimanakah sebenarnye ia d tulis...bla2blabla2....sbb I don't thnk its easy to write such doc. so called The malay annals kata org putih...

    The smart malay mcm tun sri lanang ni confirm bkn calang2 org...bijak pandai mcm die ni susah nak jumpe dah...manada "buku rujukan" zaman tu....takd liquid paper....tulisan tangan...bkn boleh cancel2...mmg challenging gile...
    Kwn rasa maybe bnyk je buku2 org melayu kene sorok kat merata tempat...dengar2 paling bnyk d belanda.Leiden University...

    ReplyDelete
  9. wahh ada post baru...u make my day!!!

    ReplyDelete
  10. Thx bro...kaji lagi bro...Johor bertuah ada rakyat mcm bro...mengkaji asal usul Tanah ni...Thx bro

    ReplyDelete
  11. Tun Sri Lanang memang bijak menyorokkan sejarah sebenar.....

    ReplyDelete
  12. terbaek! memang sentiasa tunggu post baru :D

    ReplyDelete
  13. Post yang mengujakan. Baca 2-3 kali pun tak jemu.

    Penuh Action Pack. :D

    ReplyDelete
  14. Dan Ladang MADOS menjadi penutup kepada cerita Kota Gelanggi? =)

    ReplyDelete
  15. Blog pencerita pasal secret fund raja melayu asyik kena hack jer,
    5 org dari JP Morgan katanya dah "bunuh diri"
    Jaga diri ko baik2 bro....
    Semoga ko sentiasa dilindungi Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo.. "pencerite" yee???? aku dah bukak post ni sejak tahun 2011 lagi.. and sampai skarang takde ape2 jadik.. sihat jee... either, ilmu aku lebih ampuh dari dorang yg keje JP Morgan tu or other people yg bukak cerita 'rahsia ni kononnye.. or you are easily deceived dgn temberang orang..

      Anyway;... if it's true aku boleh mudarat.. come and get'em!!!!!! hahahahaaaaa

      Delete
    2. JP Morgan kononnnyaaa...

      Delete
  16. Agak pelik jgak ttibe ade yg mngaku bukak cite ni wlaupun aku dh publish bende ni 4 tahun lepas.

    ReplyDelete
  17. gunung panti sampai banjaran dekat jalan mersing memang bersambung bro..biasa training ramai naik dari YPJ jalan mersing turun kat gunung panti...memang menarik..gunung panti memang misteri,aku dah agak memang ada benda atas tu..keep it up bro!

    ReplyDelete
  18. isk.. baca blog ni buat aku suspen.. tertunggu2..

    thumb up to you bro Mo Razzi.
    Terima kasih sebab tolong kami yang pemalas nak kaji dan kurang ilmu ni dapatkan fakta-fakta menarik sejarah Malaya kita.

    ReplyDelete
  19. Bro mmg terbaik la.. x ramai anak watan yg mampu mengupas sejarah dberserta dengan rujukan .. semoga usaha murni ni dpt diteruskn utk rujukan semua. Satu soalan bro, lps ni bole ke wat kupasan sejarah pasal kerajaan melaka?

    ReplyDelete
  20. orang zaman dulu saiz lagi besar drpd sekarang. setakat nak panjat "tembok" besar tu rilek je diorang

    ReplyDelete
  21. Seingat aku dekat are Kampung Batu Empat area Petri Jaya ada satu waterfall... Khabarnya air terjun Sungai Tengkil

    ReplyDelete
  22. Panti bermaksud institusi. Adakah Gunung Panti diambil namanya sempena:
    a) Panti = nama seseorang
    b) Panti = Institusi
    kalau bermaksud Institusi.. Intitusi apakah yg ada di situ?

    ReplyDelete
  23. salam bro,

    zaman dulu, mmg badan besar. ada sorang dato bernama dato jidin. dia mmpunyai kebolehan utk membuatkan pokok2 besar melentur dan menegak kembali tanpa menebang. cth. nak amik madu lebah. tp dia xde waris.

    ReplyDelete
  24. Panti apa kah yg terdapat digunung tu dulu agaknya..?

    ReplyDelete
  25. Salam saudara, saya tertarik membaca entry ini yang mencetuskan rasa ingin tahu serta menarik untuk mengupasnya secara ilmiah. Saya memang 'tabik spring' terhadap usaha yang saudara usahakan ini yang wajar diberi pujian.
    Cuma timbul sedikit persoalan tercetus dari benak fikiran saya mengenai misteri ini. Mengambil balik rangkap 'Sultan Johor Beri Amanat, Bukukan Kisah Serta Riwayat, Raja Melayu dan Adat Istiadat, Supaya Tak Hilang Sampai Kiamat.
    Di sini, saya ingin memberi pandangan dan dalam masa sama lontaran sama ada karya agung sulaltus salatin ini ini disampaikan secara tersurat atau tersirat.
    Ini kerana bait pertama ini jelas menunjukkan penulisan karya agung ini adalah AMANAT atau TITAH secara langsung drpd duli tuanku sultan.
    Untuk tujuan itu, saya ingin membawa balik kepada peristiwa Perang Johor-Jambi yang tercatit dalam sejarah negara sebagaimana yang kita ketahui hari ini.
    Diriwayatkan Pangeran Dipati Anum mengetuai satu angkatan untuk menyerang dan menyerang Johor secara mengejut pada 4 APRIL 1673. Serangan mengejut ini dikatakan telah melumpuhkan hampir keseluruhan pentadbiran Johor pada ketika itu.
    Raja muda dan bersama rakyat jelata dikatakan terpaksa melarikan diri ke dalam hutan untuk bersembunyi manakala Sultan Abdul Jail Shah III dipercayai berlindung di Pahang sebelum mangkat pada NOVEMBER 1677.
    Dikatakan, pada perang terbabit, JAMBI merampas semua barang berharga milik kerajaan Johor seperti 4 TAN EMAS, alat kebesaran Johor dan senjata.
    Persoalan ini, time frame antara nukilan Tun Sri Lanang disiapkan pada 1613 dan Perang Johor-Jambi adalah 1673 iaitu lewat kira-kira 60 tahun sahaja dan kerajaan Johor.
    Kira-kira 100 tahun sebelum ini, Sultan Alauddin Riayat Shah II Melaka juga turut menubuhkan sebuah kota di Johor Lama yang terletak di tebing Sungai Johor. Disinilah, persoalah secara akademik dan kajian perlu dilakukan.
    kalau apa yang saudara perkatakan itu berkemungkinan benar dan tepat, Maka Sekali lagi persoalan yang timbul yang mungkin boleh kita mengkaji dengan rapat hal ini. Antara persoalan yg tercetus ialah Mengapakah Sultan Alaudin memilih tebing sungai Johor untuk membuka kota selepas era melaka?. Adakah ia ada kaitan dengan sejarah silam kawasan terbabit aka kota gelangi yang sememangnya diketahui oleh baginda menerusi cerita lisan yang hanya diperturunkan kepada waris baginda sahaja? (RAHSIA NEGARA YG AKAN DIKETAHUI OLEH RAJA DAN KERABAT TERDEKAT SHJ). Adakah kesultanam melayu melaka sudah menemui kawasan ini sejak sekian lama dulu hingga menyebabkan baginda berasakan kawasan ini.
    Persoalan itu tercetus berikutan catitan sejarah mendakwa Alfonso de albuqaque telah menjarah perbendaharan melaka lalu memuatkan kira-kira 22 peti wang emas dan perak, dua patung monyet diperbuat daripada emas dan permata hadiah dara siam, 40 peti barangan berharga, tiang kayu tiang seri istana melaka diperbuat dari emas yang semuanya bernilai kira-kira RM6.8 bilion pada hari ini yang sebahagian besarnya kemungkinan berasal dari kota gelangi ini.
    selain itu, nukilan saudara kali ini menyebabkan saya hampir bersetuju dengan teori saudara ini. Ia berdasarkan kisah parameswara itu sendiri yang akhirnya berjaya menjadi pengasas kerajaan terhebat alam melayu iaitu Melaka.
    Saya pernah membaca beberapa buku sebelum ini, namun sayang ia hilang dan saya sudah lupa tajuknya. buku terbabit sedikit sebanyak menceritakan perjalanan Parameswara yang sedang melarikan diri selepas membunuh Temangi, Utusan Siam ke kerajaan Temasik (singapura). Selepas membunuh temangi, parameswara dikatakan dikejar oleh askar temsik @ siam. Beliau dikatakan menyusup masuk ke Johor.
    Riwayat lain dikatakan selepas membunuh temanggi, parameswara memerintah temasik selama lima tahun sebelum di serang oleh majapahit dan kemudiannya ke berjaya membuka Melaka. Wallahu'alam.

    ReplyDelete
  26. Hebat..puas hati dapat baca 3 siri membongkar misteri Gelanggi dari sudut yang praktikal..dan berkongsi hasil lawatan tapak termasuk research yg bro buat..kalau nak popular..mungkin bro akn jemput wartawan tertentu je...kalau nk lagi cerita pun ntah kena bayar baru boleh dpt.
    Nampaknya ramai peminat Tolkien tertipu dgn novel dan movie epic yg mengaut keuntungan berjuta dollar hasil nukilan dan cerita rakyat di Nusantara. Apakan Tolkien terdedah dengan naskah besar nusantara memandangkan hasil penulisan Melayu byk yg dibawak lari oleh penjajah. Sauron=Suran....Balck Gate of Mordor=Kota Batu Hitam...hadoiii mmg tak boleh blah la lu punya teori..ha..ha.
    Org luar nampak dan boleh buat duit berkoyan.....org kita buat cerita cinta..romeo..playboy bertobat.....samseng bertobat...habis satu generasi mabuk dgn cinta....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Bro...
      Rasenye brader Mo Razzi tak mementingkan populariti untuk research yg die buat ni.. Tak perlu wartawan whatsoever.. Leceh punye kerja nanti... Kite jadi follower blog die pon dah kire bagi moral support kat die..

      Delete
    2. Tok Guru aku cakap.. ilmu itu milik Allah. Bende ni macam "MLM" dalam kubur nanti.. ko kasi tau sorang.. sorang tu kasi tau 2 orang.. 2 orang tu kasi tau 4 orang.. berkali-kali.. pahalenye ko punye je berdouble-double. Sekali dia kasi kite bengong, mapuh mu tak dapat ape. So.. ni kire saham kubur aku lerrr..

      Delete
  27. letak lah iklan sikit bro kat sini. nuffnang sudah la. dpt gak tampung duit rokok ke, duit minum kopi nak terangkan mata berjaga malam buat research.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "aku menulis, bukan kerna namaa... tapi kerna ia menyetimm kan kuuu" ramli sarep

      Delete
  28. Beb. Ape jadih ekkk anak beranak datuk abdul rahman andak di London? ke dah balik Malaysia ada story?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada je keturunan dia kat kg melayu majidee, kat jalan aman..

      Delete
  29. bagus kisah ni..cuma satu teguran..janganlah guna bahasa rojak ok.. ok teruskan menulis..

    ReplyDelete
  30. Bagus ceritanya..cuma nak tegur sikit, jgn tulis bahasa rojak ok. teruskan menulis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1st.. klu nak bace bahase standard Dewan Bahase dan Pustake... ko bace buku teks jer. Sebab, in real life.. ko bukan pakai pun bahase melesia standard sangat pun.. so jgn hipokrit sangat.

      Delete
    2. Ngantuk la kalau nak pakai bahasa buku teks, at least pakai bahasa bualan mcm ni xrasa boring dan agak santai. Faham2 lah, benda sejarah dulu masa sekolah bukak buku teks sejarah je dah berpinau mata ngantuk...hehehee

      Delete
  31. Ok tu sendiri bahasa rojak..ya ampunn

    ReplyDelete
  32. tahniah bro..teruskan usaha...

    ReplyDelete
  33. ada lagi yg komen dia pya bahasa.... itu dia punya suka daa...ada dia kesah? haha...sebelum tuan pya blog marah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Newcomer tu... abaikan je...

      Delete
  34. As salam bro...semoga dianugerahkan kesihatan yg baik dn ilham dlm menulis sejarah2 misteri yg sememangnya menjadi topik kegemaran aku.cuma ada satu persoalan aku mohon izin bertanya bro yg dari dulu berlegar2 dlm benak kepala aku ni.Mungkinkah segala mister2 sejarah yg rahsianya ditutup rapi ini ada connection dgn kebangkitan bangsa melayu Islam akhir zaman atau ianya sekadar menjadi bahan2 sejarah semata2.dan sekiranya mmg ada connection itu apakah function kota2 misteri ini nanti.maaf bro aku byk sgt tanya..PEACE NO WAR

    ReplyDelete
    Replies
    1. Melayu x special sangat.. and takde nye hadith 'panji-panji hitam dari timur'.. klu ko rase Melayu special, doesn't it make the same par with Jews?? bezanye.. keistimewaan Yahudi dibagitau dalam Quran antara kaum terpilih.. while keistimewaan Melayu = yillek.

      Delete
    2. MoRa..sory,gua cilok sikit ap yg lu bunyik nih..
      gua minta lu kasi bukak sikit lu punnya kepala..kepala goyang beb..

      -Petikan Ucapan Mufti pertama Tanah Melayu Syed Sheikh Abdullah Al Qumairi R.A:...apa dia punya bunyik??
      -Imam Abu Manzur- aper yg dia bunyik ttg bangsa melayu??..
      -Lisanul Arab-apa huraian maksud melayu dlm sleng arab..
      -Qamus al ma’ani...apa maksud melayu??...ape bagus sgt ke melayu nih??
      -tafsir Qurtubi...apa pulak bunyiknye bangsa melayu itu??
      -Surah Saad : Ayat 69..lu carik maksud dan tafsir ayat ni beb...69...VAT komando..hehe..
      - 'Al-Mala-ul'A'la'...lu carik apa itu dia punyya makna..
      -Kitab Al Jazari Fi At Tarikh...ttg melayu....apa sebuk si bangsa arab nak mengkaji melayu..kalau tak de yg power rangersnyer..
      -Hikayat Raja Raja Pasai-..hehe..nabi ade kirim wasiat untuk bangsa melayu..lu carik..
      -"Saya tidak berbangga (jadi) bangsa Melayu"...ade melayu bunyik bende nih..lu kasi lanchaukan je itu org depan2..

      Orait beb..gua persilakan lu.
      gua chow bro...mau pigi langit..
      Adios.

      Delete
    3. Gua teringat cerite Soprano.. "I know a man who know a man who related to a man who kill a man...."

      A know B who know C who know D that did it.. = full of craps. Same dgn Surat al Saad ayat 69 > utk mengiye kan assumption korang.. boleh pulak di kaitkan dgn VAT komando.. perrghhhhhh.. dream on. Matlamat menghalalkan cara bukan style aku.

      Kalau di kira "wasiat Nabi".. aku lebih katakan "amanat Nabi".. bukan hanye ke Negeri Samudera.. tapi Nabi beramanatkan supaya berdakwah ke SELURUH DUNIA.. one of many yang dia specifickan ialah ke China, ke Parsi, ke Rom etc.

      So.. what make you thing you are so special anyway???

      Melayu please wake up.. jgn terbuai mimpi indah macam Yahudi, bezanye Yahudi.. they are proven worthworthy.. but Melayu. Nothing.

      Delete
    4. http://youtu.be/ouTIWa5VRyU

      hikhik..

      Delete
    5. A….asal Al-Mala’u ditanah bertuah ini bermula pada 531H/1136M apabila Sheikh Abdullah Al-Qumairi(Ahlul Bait) bersama sama 11 sahabat pengiring dari Baghdad,memjunjung perintah Sultan Wali Syaid Syeikh Muhyiddin Abdul Qadir Jailani membawa syiar islam kewilayah sini. Diwaktu itu agak gagah satu empayar yg besar lagi kuat beragama puja dewa terletak diantara India dan China,itulah kerajaan Kalahar (Durbar-Derbar@Merong Mahawangsa) berpusat di Istana Bukit Meriam,Kota Kuala Muda,Kedah DA. Raja yg memerintah diwaktu itu bernama Maharaja Phra Ong Maha Wangser,berkenan menerima kunjungan Syeikh Abdullah Al-Qumairi di Istana Bukit Meriam,namun setelah di ajukan agar tunduk dan taat kepada Allah Rabbul Jalil maka terjadi penentangan yg hebat. Seluruh balatentera beserta 1000 org sami2 pengamal ilmu sihir peringkat tinggipenjaga maharaja bangkit menentang 12 hamba utusan,dgn izin Allah maka terjadi kekalahan dasyat yg tk tergambarkan di pihak Maharaja..timbul hairan serta takjub y amat sgtakan kehebatan tetamunya itu,maharaja Phra Ong Maha Wangser jadi tahanan di dalm istana sendiri. Setelah dipersampaikan dan didengar dgn teliti maka Mahraja Phra Ong menerima islam dengam sepenuh hati melalui ucapan talkin shahadah secara hadap hadapan serta menerima pusaka Wali Agama Islam dan di mahsyurkan kpdnya oleh Sultan Wali Syaid Syeikh Muhyiddin Abdul Qadir Jilani dgn nama Al Malik Muzaffar Shah. Setelah itu baginda telah menerima darjah kebesaran menjadi wakil penjaga Agama Islam di alam melayu ini lalu namanya dimasyurkan menjadi Sultan Muzaffar Shah. Nama Kerajaan Kalahar ditukar menjadi Kedah DarulAman. Hamba rakyatnya yg terdiri drpd keturunan India,Cina,pParsi,Monggul sertalain2 keturunn yg ada bersepakat menerima islam dlm hidup dan kehidupan mereka dn meninggalkan dgn jazam yg putus tidak menoleh lg agama lama puja dewa. Para rakyat yg tdk mahu menerima islam dan tdk mahu bergaanjak dr agama lama kuno puja dewa dihalau masuk ke hutan lalu jadilah org asli kekal hingga ke hari ini. Tanah Kalahar iaitu semenanjung ini telah dimahsyurkan oleh Sultan Wali sebagai Tanah Al-Mala’u. Lama kelamaan dek kerana lidah umat disini hasil campurtangan Inggeris maka sebutannya menjadi MELAYU. Negeri menjadinegeri melayu,kampong menjadi kampong melayu, hamba rakyat jadi rakyat@umat@orang Melayu,Raja Jadi raja Melayu,hidup makmur lagi mahsyur serta menjadi kebanggan seluruh alam Melayu di sini. Para musuh menjadi takut hendak menyerang kerana ditadbir oleh Sultan yang alim lagi warak..

      Delete
  35. Perlukah semua benda nak kena diberitahu dalam Qur'an? Ilmu Allah itu tersangatlah luasnya, takkan tertampung dalam sebuah buku. Masalah pada hari ini ialah orang yang dilahirkan Melayu tidak tahu sejarah bangsanya sendiri, lalu mengagung-agungkan dan kagum dengan sejarah bangsa lain. Lebih parah bila Melayu cuba menghilangkan identiti Melayunya dan berasa tersangat hebat jika dapat hidup dengan budaya asing. Ada yang nak jadi Arab, nak jadi Cina, nak jadi English dan sebagainya. Pathetic!

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Melayu tidak tahu sejarah bangsanya sendiri, lalu mengagung-agungkan dan kagum dengan sejarah bangsa lain."

      Ko bace blog ni.. ade pasal sejarah bangsa lain???

      Problem dgn Melayu ialah = Mudah sangat percaye anything associated with "al", "arab", or anything yang bercirikan.. or berbunyik keIslaman.. agak2 ade name Arab terus attached sampai tak tau sanad tu berasal dari sumber dhoif atau pun sumber soheh

      Tu je problem dgn Melayu yang perasan lebih alim dari Arab ni.

      Delete
  36. Personal experience kawan daki Gunung Panti, pada 1998/1999, mmg mencabar nk sampai puncak... Although ada experience guide, masih sesat, tp for few minutes only...then nk turun pulak, selisih dgn ular hitam... puncak Gunung Panti mmg menarik, ada byk orkid liar....... Sejak baca blog awak, mmg byk misteri Gunung Panti ni.....

    Keep up the good work!

    ReplyDelete
  37. Dah check surah shad ayat 69..takde kaitan melayu..cite tentang nabi kata baginda tatau apa yg terjadi di alam yg tinggi (malaikat) semasa mereka bersoal jawab (mengenai nabi adam kika tak diwahyukan kepada baginda)

    takde melayu spotted there..yg lain malas nal cari..yg ni sebab ayat quran memang ada dalam phone senang check

    aymy8888

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rite.. Allah bagi mereka peluang 2 kali.. tapi mereka tetap melakukan kerosakan :

      “Dan Kami tetapkan terhadap Bani Israel dalam kitab itu: Sesungguhnya kamu akan membuat kerosakan di muka bumi dua kali dan pasti kamu akan menyombong diri dengan kesombongan yang besar.” (Surah Al- Isra’, ayat 4)

      So.. PERSAMAAN Bani Yehud dgn Iblis ialah = Both of them merupakan golongan terpilih.. sebelum mereka jadik sombong dan bongkak

      So.. Melayu golongan terpilih??? think again.. ko nak jadik same mcm Yehud dan Iblis???

      Delete
  38. Been there, done that.mmg tebing batu tu sgt curam.i think its almost 90 degrees.n climbed with full set military gear with weapon.very challenging.kami bermalam di kaki tebing batu hitam tu.x camping pun, hanya beralaskan tanah.bcoz kami jejar masa (navigation ex).kawan aku nmpak langsuir masa dua terjage tgh mlm.damn.gunung panti mmg bntak menyimpan rahsia dan misteri tersendiri.

    ReplyDelete
  39. sedare aku duk kat kaki gunung panti,area kg lukut.
    siap dapat tanah lagi,,dah bertahun..siap berketurunan lagik.
    biasa aje..tak de ape yg nak digembar gemburkan.
    tapii,,kabilah luar yg datg bnyak muat nasik tambah..
    tamadun purba melayu yg org luar sebok nak jejak..dgn segala mcm mistik dan mitos..nak sodapkan ceriter laa..
    ape kelas dgn tamadun bangsa melayu..bekokok cam juara.
    asal usul duk kat ceruk gua & atas dahan pokok..ye tak?..agaknye laa.
    cumenye aku ni,,yg hidup dgn mengguna 'sarung' tubuh melayu..kenelah ada rasa penghormatan yg cukup tinggi laa dgn bangsa nih.tak saje-saje penguasa sekalian alam menjadikan (bukan menciptakan) rahsianya ,,dan dicampakkannya rahsianya itu kedalam roh melayu.supaya melayu itu kenal akan dirinya.

    apa rahsianya,penghulu sekalian rasul dan nabi berpesan wasiat dan amanah kepada jurai keturunannya pada akhir zaman nanti agar berhijrah dan berlindung kenegeri yang penduduknya berbangsa,,berbahasa,,berperadaban roh melayu..bilamana tanah (bumi hijaz) arab tidak lagi dapat memberi perlindungan dan lebur sakinahnya melainkan pada dua kota suci..(sudah dan telah berlaku)...kenapa tak disuruhnye pi ke china ka..pi ke india ke..pi ke eropah ka..pi ke amerika latin ka..tetapi disuruhya ke NUSANTARA (tanah & bumi tempat permainan bangsa melayu)

    aku bukannya gang syiah,,tetapi ada kode & klu yg boleh kita huraikan bila merujuk (musyhaf fatimah) dan (ramalan saidina ali)

    tu aje lah yang aku dapat kongsi bersama.
    *tongah struggle tahap dewa,,kebun tanah gambut baru siap stacking..plan nak masuk zea mays..ade pulak badigoll yg dok cucuh api.masuk 2 mgu pewaii nih.aekk.

    ReplyDelete
  40. good job bro!
    selama ni saya xpernah berminat nak amik tau pasal sejarah malasia/melayu. tp lepas baca blog ni, saya jd addicted. xsabar nk tunggu next post.

    ReplyDelete
  41. Bro, any opinion on MH370 ?

    Sorry yea, lari topic sikit.

    ReplyDelete
  42. Mo... betul ker

    "Apakah kemungkinannya sebuah kota lama sengaja ditenggelamkan bagi memberi laluan pembinaan empangan Lingui yang dibina pada tahun 1990 serta diuruskan oleh Public Utility Board yang menguruskan sumber bekalan air untuk Singapura? apakah kemungkinannya Kota Gelanggi itu sebenarnya adalah pusat empayar kerajaan Melayu suatu ketika dahulu."

    http://wadahpanglima.blogspot.sg/2012/05/misteri-gunung-ledang-dan-kota-gelanggi.html

    ReplyDelete
  43. Salam... tinggi ilmu ko Jang... pck respek ko.... teruskan yoh.... jangan putus aso...... melayu perlukan melayu Macam ko.......

    ReplyDelete
  44. Err maaf la nk tgr ckit... knp perlu 'merojakkan' bahasa ye... hehe... apa pun sgt menarik... terima kasih daun keladi

    ReplyDelete
    Replies
    1. history = his story ...( sukati dia kot nk guna style menulis cmna) kalau nak bahasa buku...baca buku teks... kalau xnk rojak.. jgn mkn rojak juga... `ckit` is rojak.. la oso rojak...
      as long ko paham..

      Delete
  45. cerita pasal orang hilang ni kan. kat amerika pun ada rupanya https://www.youtube.com/watch?v=u2YJ_8b54BU

    ReplyDelete
  46. Sebenarnya kita orang awam ni tak cukup nk paham AlQuran yang tinggi dan dalam bahasanya hanya dengan baca terjemahan. Sebaiknya berguru dan ikut kelas ttafsir yang bersanad dan secara talaqqi. Istilah macam tanzil dan inzal pun berbeza huraiannya tapi di terjemahkan sebagai diturunkan sahaja dalam terjemahan alQuran. Saya cadangkan pergi ke www.bayyinah.com/dream

    Bagus untuk ikut kelas tafsir alQuran secara intensif..

    ReplyDelete
  47. Bagi berkhayal sedikit korang.... Erebor Fort dalam masterpiece JR Tolkien. Sebuah Kota dalam gunung.... mengandungi ratusan batu-batu permata. Di kawal oleh Dwarfs.!

    ReplyDelete
  48. Adakah gambaran Kota Gelanggi boleh diberi dalam bentuk Mount Kailash Temple... sebuah kota batu hitam di kaki gunung.

    ReplyDelete
  49. Damai Nusantara semua...Sad 69 terbaik bro.. X perasan pulak word ni...tu belum cerita pisang pohon bidara ... 5 Kali dalam sehari angkat jari telunjuk sebut nama bapak keturunan... Bro damai bro..nak dengar lagu malique lagu apa tu ada mukadimah dari Tun M tu...bro damai

    ReplyDelete
  50. Tanjung sedili... sungai sedili... didalam kawasannya ada satu kampung.. kampung perepat...sungai perepat... masa atok aku buka kebun situ ada mcm2 jumpa... lembing lama, topi perang portugis, mcm2 lg...topi tu besi, lembing tu ada lg pakcik aku simpan..ada cerita org kampung berkenaan buaya putih di sungai sedili... ada kena mengena ke kawasan tu?

    ReplyDelete
  51. Ada orang dah jumpa dah kota nie beb raya arituh..selected orang je boleh nampak.... big size of muzeum negara... with hidden caves guarded by tuuuutttt. Chow!

    ReplyDelete
  52. Dalam Serat Centhini ada mencatatkan journey Jayengsari dan rancagkapti ke utara Java.. somewhere border Java dan Sumatra.. ada satu tamadun dalam tahun berapa ntah... ada banyak kota tinggalan. Salah satunya di Galur. Johor satu ketika dahulu dikenali sebagai Galur kalo x silap.. so ini theoretical je la.. sebab Serat Centhini kot... tinggi bahasa dia.

    Kita back pada cite Gelanggi nie.. dikhabarkan perang meletus antara Raja Suran dan Raja Chulan. Jangan lupa yang tulis ni Tun Sri Lanang dalam keadaan ditawan. So kene baca between the lines.. Raja Chulan menghimpunkan tenteranya dengan gajah dan kuda. Dan diceritakan rakyat Raja Suran seperti hutan rupanya. Dalam posting hang sendiri apntah ORANG LAUT VS PHARAOH.. hang ada cite orang laut yang setia kepada raja-raja. Salah satunya Orang Kanaq yang memang duduk di Mawai, Sungai Selangi. Yang ini memang setia kepada Raja Suran.

    Jadi perang ini memang berlaku dalam kawasan kota tinggi.. cuma kita dapat beberapa klue secara verbal dari Tok Batin.. tok batin plak area kota. Tok Pak dia dulula lawan Raja Chulan. So ini apa tok batin cakap "Kota itu memang besar, saya pernah lihat sendiri kerana ia berada dalam kawasan kampung kami. Saya anggarkan kota itu sebesar 40 kaki persegi dan terdapat tiga lubang seperti tingkap pada dinding kota itu, " katanya sambil melakarkan lokasi sebenar Kota Langgiu. Ad plak cakap Tuk Batin Abdul Rahman Abdullah, 85, ketika ditemui menceritakan lokasi sebenar Kota Gelanggi terletak di Sungai Linggiu. Kedudukan asal kota itu sebelum ditenggelami empangan Linggiu adalah terletak antara Sungai Tebak dan Sungai Senterok.

    ReplyDelete
  53. Aku sambung balik.. dalam posting hang unchartered of pulau Johor. Johor asalnya adalah pulau ada sungai sembrong dengan sungai endau with large swamp in the middle rite... situasi die raja chulan ada kapal navy.. gajah... naik kapal turun kat kawasan paya. lawan dengan Raja Suran sekali dengan askarnya dan mati. Sekali dengan kota die lesap.... ada missing line dekat sini... key die adalah orang Sungai Pangkali dan Raja Suran. Dalam area Kota kawasan yang very near dengan sungai adalah sungai Johor, Sedili, Endau.. the rest is small river surround Gunung Panti. Raja Suran takkan nak bina kerajaan baru dekat area sendiri.. sebab bukan kawasan perdagangan dan xde bukti pun kawasan ni catat dalam peta purba. Dalam peta purba ada menyenaraikan 2 tempat terdekat Kerajaan Pahang Tua, dan Temasik. Raja Suran tiada kena mengena dengan Pahang Tua tapi dengan Temasik.. bayangkan Johor adalah sebuah Pulau dan ada sebuah sungai mengalir di utara dan di timur gunung Panti.

    Gunung Panti mempunyai 3 puncak , panti barat.. utara dan satu lagi ape ntah.. untuk memastikan laluan ini tidak dilalui musuh. Mawai aka Bigfoot duduk jaga puncak gunung. dengan kota. Sebab tuh dekat atas gunung ada batu tenggek dan beberapa susunan batu. So apa kaitan dengan serat centhini.. dalam serat centhini ada dinyatakan sebuah kota yang hilang di bawah kerajaan apebende ntah. If somewhere we can relate....

    Ahh lupa pembukaan kerajaan kesultanan Johor adalah bermula di Pekan Tua Sungai Telur,kemudian Johor Lama... ada apa2 ke kat kawasan ini. The rest I leave it to you bro.. good luck!

    ReplyDelete
  54. Kota Batu Hitam @ Kota Gelanggi sebenarnya terletak di dalam sebuah kawasan keselamatan Johor. Lokasi di tepi sebuah jeram di hulu Sungai berhampiran Gunung Belumut. Ada scroll lama yg menceritakan perihal asal usul Kota Gelanggi ne. Masalah besar untuk merevealkan tempat ini ialah kerana lokasinya adalah di dalam hutan dara yg kebetulannya berada dalam kawasan keselamatan negeri Johor. Sejarah mengenainya tidak pula saya ketahui secara detail, tp yg pasti, kewujudan kota purba ini adalah lebih awal dari Kota Lembah Bujang di Kedah. Ia masih wujud walaupun dihurung oleh pokok² hutan. Memang benar, batu dikelilingnya berwarna hitam, terletak tinggi di atas puncak batu tersebut di mana ada binaan serta kawasan rata yg dipenuhi dgn semak belukar serta pokok² hutan. Diklasifikasikan sebagai kawasan keselamatan kerana pasukan elite kita melakukan latihan di sana. Dan di situ juga terletak aset terbesar Johor.
    #carilah hulu sungai johor yg terhenti dan tiada penduduk sekitar 30km radius.

    ReplyDelete
  55. Kota Batu Hitam @ Kota Gelanggi sebenarnya terletak di dalam sebuah kawasan keselamatan Johor. Lokasi di tepi sebuah jeram di hulu Sungai berhampiran Gunung Belumut. Ada scroll lama yg menceritakan perihal asal usul Kota Gelanggi ne. Masalah besar untuk merevealkan tempat ini ialah kerana lokasinya adalah di dalam hutan dara yg kebetulannya berada dalam kawasan keselamatan negeri Johor. Sejarah mengenainya tidak pula saya ketahui secara detail, tp yg pasti, kewujudan kota purba ini adalah lebih awal dari Kota Lembah Bujang di Kedah. Ia masih wujud walaupun dihurung oleh pokok² hutan. Memang benar, batu dikelilingnya berwarna hitam, terletak tinggi di atas puncak batu tersebut di mana ada binaan serta kawasan rata yg dipenuhi dgn semak belukar serta pokok² hutan. Diklasifikasikan sebagai kawasan keselamatan kerana pasukan elite kita melakukan latihan di sana. Dan di situ juga terletak aset terbesar Johor.
    #carilah hulu sungai johor yg terhenti dan tiada penduduk sekitar 30km radius.

    ReplyDelete