Monday, 22 February 2016

Untold History : Unchartered Route of Pulau Johor

CONTESTING TUN SRI LANANG
Hari ni aku nak "melawan" mahaguru persuratan Melayu.
Aku nak ajar korang Geography skali.

Ini salah satu daripada "rahsia" Salalatus Salatin. 400 tahun tersembunyi, now, deciphered oleh rockstar. Bukan historian puunn.

THEORYnye
Tun Sri Lanang menulis Sejarah Melayu dalam keadaan terpakse.
Baru 2 bulan dia mule compile "Sejarah Melayu", dia kene tangkap. Dia Sambung menulis mase dalam penjara musuh.

This guy no idiot.

Dia simpan "rahsia" Sejarah Melayu dalam bait2 kata penanya sendiri bagi mengelak musuhnya tau.
Bile musuh Baca, dia xkan perasan "fact" yg Cuba Tun Seri Lanang cube sampaikan.

Tapi.. naskah yg dikeluarkan zaman musuh dia plak korang bace.. lalu korang kagum sendiri.. x nak pikir dah. Telan bulat2.

Tapi.. cube ko interpret kata2 Tun Seri Lanang umpama ko tafsir bait2 Pantun Melayu. Tentu ko "nampak" rahsia besar Salalatus Salatin.  

CASE STUDY  - Jalan Penarikan

Macam2 klua cerite.

Ade yg dapat mimpi ghaib laa, ade yg dh bace kitab hindu Siam lame laa. Yang mengesahkan Jalan Penarikan adelah jalan purba yang sebenar2nye. Ape nerake.

But look closely:
A. Cerite Hang Tuah menculik Tun Teja. Ikut jln penarikan. Where's Hang Tuah "kene" menarik kapal Lancang Kuning 42 pendayung ke darat, lalu masuk air semula.


Ok.
Maybe pade korang masuk akal. Sebab dia orang bangsawan. Boleh je suruh hambe pariah pikul.
But... looks closely:

B. Dalam kitab Salalatus Salatin, yang menyebut "Jalan Penarikan" jugak menyebut - lepas Hang Nadim kidnapped Tun Teja.. dia kene kejar dengan Hulubalang2 Pahang. Mereka bertempur di "Pulau Keban". 


Hang Tuan datang dari Melaka.. lalu Sungai Jempol >>>> Jln. Penarikan >>>> masuk Sungai Pahang-- Sampai ke Istana Beram.

Tapi baliknye : Ko refer cerite yang (B) : mereka bertempur di Pulau Keban, far south dari Kota Beram, dekat dgn Tg. Gemok tapi lari ikut laut >>>> bertempur dekat Endau..ape nerake??? 

Patutnye.. dia set sail, berlayar mudik ke hulu Sungai Pahang utk ke Melaka... ikut jalan dia pegi..

Now.. ade possibility tak dia gune 'jalan lain'??? jalan rahsia yang korang tak perasan sejak zaman berzaman. 

JALAN PENARIKAN TIPU
Yess.
Tun Seri Lanang tipu korang bulat2. 

Jalan Penarikan bukan jalan perdagangan utama. Bukan jalan utk military manouvre, or jalan yg Diguna Sultan2 dan Raja2 kuno yg selalu hantar kapal serang Portuguese.

Portuguese and Belanda x dapat halang penyerangan melayu selama 400 tahun.. beratus2 kapal dihantar tanpe dapat di detech ditengah lautan sebab jalan "rahsia" ni.

This is the reason Tun Seri Lanang xnak musuh yang tawan and penjajah portuguese and belanda tau. Sebab tu dia mention jalan penarikan : yg boleh pegi west to east.

Jalan Penarikan less significant, but important. Itu laluan pedagang2 kecil-kecilan.
Ade jalan lain.

EAST-WEST FRONTIER

Dalam kitab ckp.. Hang Tuah belayar 7 hari utk ke Kota Beram melalui Jalan Penarikan.. lebih kurang 448km. 

Ade 2 group yang aku kenal, pernah bermudik dgn kayak guna "Jalan Penarikan". Semuanye ambil masa 22-26 hari to complete.

Ape nerake Hant Tuah boleh buat 7 hari je???

UNCHARTERED MAP

Jalan ni.. cume 2 orang je dlm sejarah pernah lalu - Dato Salleh Perang 1882.. and Hairy Lake 1893.. johore engineer.

Dato Salleh Perang masuk ikut Sg Endau.. same location yang Hang Tuah bertempur di Pulau Keban.


Dari Sg Endau, upstreme ke Utara. Ade 2 simpang. Taking left, masuk Sg Semberong, Batu Pahat. Take right, to Palong.

Dari sg Semberong, dia jumpe 5km of swamp area.. paya. Sebelum masuk tasik and proceed sampai ke Batu Pahat tepi laut.  Total 220km. Dato' Salleh Perang habiskan voyage dia dalam mase 10 hari je. MATCH timing yg Tun Seri Lanang punye description pasal "route to east".



Hairy Lake gune route Dato Salleh Perang in 1893. Dia ambik mase 8 hari.


Cume 2 orang manusia ni je pernah test these new front tier.


Making the 'original' peta should be like.. landmass south of Muar is an 'Island' of Johore sebab terpisah dengan sungai.  

Dorang punye finding was presented to National Geography Society in Adelaide in 1887 (Dato' Salleh Perang) and London in 1894 (Harry Lake). Both of them was hailed as "Pioneer Frontier" oleh orang barat equal to reknown Lewis & Clark. Tapi.... route yg dorng ambik remains unknown sampai hari ni.


So.. orang2 Johor sekelian.. you are "Pulau People".... x payah blagak sangat lah. 


Johore people pulau people. Yeyyy!!!! 

44 comments:

  1. Ha ha ha...

    Saya rasa jalan penarikan tu ujud..tapi mungkin untuk mereka yg pergi ke Tanjung Balik Angin, Sabai ,Semantan dan Ulu Pahang...ha ha ha. Sebab itu dia tulis jalan penarikan..

    ReplyDelete
  2. Ha ha ha..

    Blog ni pun cerita route yg sama..guna sungai Endau and end with Sg Muar..

    http://almuazzamshah.blogspot.my/2012/12/hang-tuah-culik-tun-teja-di-kuala-pahang.html

    Ha ha ha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Org cerite pasal sembrong Batu pahat, ko bebual pasal muar. Failed big time.

      Delete
    2. Ha ha ha ..lu menang bhai..memang ada 2 sungai sembarong..and Why? next article..

      Delete
  3. Wondering, meaning sungai tu dulu mampu dilalui kapal laut?

    Sebab tu wujud Tongkang Pechah dekat BP sebab sungai besar2 dan dalam?

    ReplyDelete
  4. Hang Tuah pakai jalan laut

    Teknik pelayaran berkesan

    ReplyDelete
  5. selamat kembali, bro...

    ReplyDelete
  6. buat lah buku .... saya nak baca balik hasil penulisan awak yg dulu2

    ReplyDelete
  7. compile semua dan buatlah buku.... :)

    ReplyDelete
  8. Woii uneks.. kau naik gunung belumut.. kau amek side menghadap batu pahat. Kau akan nampak satu kawasan macam ditambak. Sebab tuh tanah kawasan area situ berpaya , tanah hitam. Kalau kau gi kayak kat sungai sembrong.. kau akan perasan macam kau berkayak kat selat... giler kau nie.

    ReplyDelete
  9. Sungai Muar tu merupakan sungai kesep dr Sg.Pahang ...
    Dlm silibus geografi dulu2 ... kita ada belajar benda ni

    Lama berehat bro ...

    ReplyDelete
  10. NEVER FELT SO JOHORE BEFORE READING YOUR BLOGS

    ReplyDelete
  11. Selamat Dtang Unekss,,mu apa khabar??

    ReplyDelete
  12. salam. dulu batu pahat di kenali sebagai pulau kundur

    ReplyDelete
  13. http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=624870

    ada yang persoalkan lu, bro..

    ReplyDelete
  14. The same idiot arguing - mcmane kapal hang tuah boleh lalu Indau-Sembrong route : tapi lupe fact yg TSL ckp hang tuah ikut jln penarikan, yg xde angin, yg ade 700 meter darat lagi, kne angkat kapal. Ape nerake boleh pulak??? Selective memory is a sign of mental illness.

    ReplyDelete
  15. "..Dari Sg Endau, upstreme ke Utara. Ade 2 simpang. Taking left, masuk Sg Semberong, Batu Pahat. Take right, to Palong..."..woitt!! bukan palong laa konek..paloh..cang paloh buttoh..wakaka...

    ReplyDelete
  16. "..Making the 'original' peta should be like.. landmass south of Muar is an 'Island' of Johore sebab terpisah dengan sungai.."ded mins ''KESANG'' at malakai shoud bii da “Southern most Tip of Mainland Asia~” not tg piyaii..cibaii melaka..nama lu naik..

    ReplyDelete
  17. TSL tulis hang nadim bro.bkn hang tuah..dlm hikayat hang tuah bru la hang tuah yg culik tun teja

    ReplyDelete
  18. Dear eberi badi ded thiarr head came from chibaii..
    TSL duk bukan dlm zaman serba moden..
    tpi zaman dulu yg berteknologikan ilmu canggih tahap super gila babi..
    kalau laa ni kita akan istilahkan..''laluan tikus''..tuk kerja2 susupan..
    takkan zaman tu mereka nak istilahkan dgn istilah yg sama..ape kejadah..
    "laluan naga@dragon hole"..ada brani guna..
    hujung tanah feymes dgn NAGA beb..takkan itu hal pon luu org tak boley rasa..
    bek tuu chibaii laa..

    ReplyDelete
  19. Salam bro. To those with idiot satu benda gua nk sound, ni ilmu lu org dpt free dr Bro Razzi yg dia wt kajian dah la xtahu ucap trima kasih lg nk btekak tin kosong.

    ReplyDelete
  20. Kat Sg Mati, Muar ada satu pulau daratan bernama Pulau Penarik. Maybe bro boleh kaji kalu2 ada perkaitan sama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tgh berbunyik bab vattu pahraohat laa beb...

      Delete
  21. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share foto-foto baju, kain dan accessories, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  22. Menunggu posting terbaru.. All the best.

    ReplyDelete
  23. tq bro. kipidap. biarkan srikandi tu terjun dgn labu2nya.

    ReplyDelete
  24. alhamdulillah ada juga artikel baru...teruskan lagi tuan

    ReplyDelete
  25. Sebab tu Sultan Johor dan TMJ promosi bangsa Johor.

    ReplyDelete
  26. Your articles are very interesting and there is much analysis in your work. Very unique. You should translate so that non-malaysians can understand so that more people can appreciate your work :)

    ReplyDelete
  27. Yeay... antara blog fevered aku... ada posting baru...teruskan bro....

    ReplyDelete
  28. ku mencari bayangmu tiada..di langit biru dilautan api..huhu..looking forward for new post :(

    ReplyDelete
  29. Sejarah menunjukan Malaysia berjaya, Salam blogger dari saya di Indonesia

    ReplyDelete
  30. BAGI AKU KAJIAN YANG SANGAT MENDALAM DAN TERPERINCI.TERBAIK DAN TERUSKAN....TAPI...JENGJENGJENGGGG....
    BUKAN AKU SAJA NAK TIMBULKAN ISU MURAHAN,TAPI BOLEH TAK KALAU BUAT KAJIAN MENGENAI KETURUNAN SULTAN ALI???WARIS KERAJAAN JOHOR LAMA,,,DAN PANDANGAN SAUDARA MENGENAI KES KETERUNAN TEMENGGUNG MENGAMBIL ALIH KETURUNAN SULTAN ALI....

    ReplyDelete
  31. lanun is lanun

    ReplyDelete
  32. tak de lagi dah sungai tu.. org dah tambak tanam sawit kat seri medan..

    ReplyDelete
  33. Nasib baik Tun Sri Lanang tak macam kau Setannn!! Pecah rahsia.. Hahaha! Terima kasih atas perkongsian bro!

    ReplyDelete
  34. Jauh sgt palong..
    Terfikr gak knpa sungai sembrong ada ngalir ke barat,dan ada yang ngalir ke timur.rupanya sungai yang sama.
    Cerdik tuan blog ni.

    ReplyDelete
  35. aslmkum. seingat sy dulu pedagang2 melayu, jawa dan bugis memang biasa menggunakan laluan sungai untuk berdagang dari satu tempat ke satu tempat. contohnya mcm laluan sungai barat ke timur.

    ReplyDelete
  36. Ade 2 group yang aku kenal, pernah bermudik dgn kayak guna "Jalan Penarikan". Semuanye ambil masa 22-26 hari to complete.
    salam bro....sungai dulu2 tak mcm sekarang

    ReplyDelete